Waar moet u op letten als u een Sheltie pup gaat kopen

Ten eerste koop een pup bij een goede fokker.
Een goede fokker doet zijn best om zo zorgvuldig mogelijk te fokken. Een goede fokker fokt alleen met honden met een goede gezondheid, goed karakter en die er ook als shelties uit zien d.w.z. dat ze op een show minimaal een ZG kunnen halen. Kijk hoe de honden van de fokker er uit zien en hoe ze zich gedragen Shelties mogen terughoudend zijn maar niet angstig. En als er pups zijn waar zijn die? Sheltiepups horen in huis niet ergens achteraf in een schuur In huis wennen pups aan alle normale huishoudelijke dingen en geluiden. Uiteraard hoort de moeder ook bij haar pups te zijn, de vader kan ergens anders wonen. Vraag ook wat de fokker aan de socialisatie van de pups doet, de eerste socialisatiefase loopt maar tot 12 weken en een groot deel van deze periode zijn ze dus bij de fokker. De pups moeten er schoon en gezond uit zien.Stel gerust vragen aan de fokker, hij/zij zal u ook genoeg vragen om er achter te komen of u een goed adres bent voor een van zijn pups.

Bij shelties komen erfelijke oogziekte's voor. De ouders van de pup horen hier op getest te zijn , zowel als pup en als volwassen hond, sommige afwijkingen zie je alleen bij volwassen honden en ook de pup moet voor hij 8 weken oud is getest zijn. Als het goed is krijgt u een kopie(s)van de ooguitslagen mee zowel van de pup als van zijn ouders. De belangrijkste erfelijke oogafwijkingen die bij Shelties kunnen voorkomen zijn : C.E A. collie eye anomaly, in ieder geval moet 1 van de ouders hiervan vrij zijn, Distichiasis, ook hierbij moet 1 van de ouders vrij zijn, en Coloboma, met deze afwijking mag niet worden gefokt. Ook worden steeds meer Shelties op heupdysplasie (HD) nagekeken. Gelukkig komt deze afwijking niet vaak voor bij Shelties. Sommige Shelties worden ook nagekeken op MDR 1, dit is geen ziekte maar een overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen met name ontwormmiddelen, de uitslagen kunnen zijn : +/+ is vrij , +/- is drager of -/- is lijder , met een lijder moet je dus goed opletten met medicijnen maar deze hond is volkomen gezond. Vraag ook eens naar de showuitslagen van de ouders. Een goede fokker werkt met een koopcontract Bij voorkeur met het koopcontract van de Nederlandse Sheltievereniging waar hij/zij uiteraard lid van is.

Door ervaring wijs geworden maak ik niet langer een wachtlijst. Zodra ik zeker weet dat mijn teefje drachtig is vermeld ik het op de website. Als de pups geboren zijn zet ik het ook weer op de website en wilt u graag van mij een pupje kunt u dan contact opnemen. Uiteraard zeg ik pas een pup toe na persoonlijke kennismaking. Socialisatie van pups vind ik heel belangrijk, de pups groeien in huis en tuin op,er komt veel bezoek ook kinderen,we hebben zelf katten, zodra ze geent zijn gaan we er ook mee op stap b.v. naar de kinderboerderij, de markt of een winkelcentrum , en ook laten we ze kennismaken met andere rassen, en zo gaan ze gelijk een aantal keren met de auto mee. Ik laat al mijn pups op tijd ontwormen en enten.Ook worden ze door de dierenarts na gekeken. En ik laat hun ogen na kijken op erfelijke oogafwijkingen Bij de pup krijgt u :

 • een entbewijs met een gezondheidsverklaring van de dierenarts
 • een koopcontract,
 • kopie uitslag oogonderzoek zowel van de pup als van zijn ouders, en kopieen van alle andere gezondheidsonderzoeken van de ouders.
 • kopie stamboom ouders,
 • voedingslijst ,
 • ontwormschema,
 • foto's en foto's op CD,
 • het tijdschrift "Ha die pup ", met allerlei tips over socialiseren en opvoedingstips
 • een nestknuffel met nestgeur,
 • en een leuk puppiepakket.

Soms heb ik de stamboom al , soms komt hij iets later dat ligt aan de Raad van Beheer , het eigendomsbewijs wordt u door de Raad van Beheer toe gestuurd. Uiteraard kunt u ook op mij rekenen met al uw vragen nadat u de pup gekocht heeft.

Nog wat tips en adviezen :

 • Het zindelijk maken en opvoeden van een pup kost de nodige tijd.Een goede puppycursus kan hierbij helpen.
 • Een hond heeft geen menselijk verstand en kan niet logisch nadenken
 • Uiteraard mag u een hond nooit slaan
 • Een pup mag 5 minuten wandelen per maand dat hij oud is , dus als u hem krijgt , hij is dan 8 weken mag hij 10 minuten wandelen per keer.
 • Leer kinderen van jong af aan respect te hebben voor een hond , het is een levend wezen geen speelgoed.
 • Til uw pup niet op aan zijn voorpootjes
 • Laat uw pup geen trappen lopen
 • Begin bij uw pup al met kammen en borstelen, zodat hij er vroeg aan gewend raakt