De Sheltie of Shetland Sheepdog is het herdershondje van de Shetland eilanden.Op deze rotsachtige, kale eilanden werd het begin vorige eeuw door de boeren gebruikt voor het bewaken van hun kleine schaapskudden. Op de Shetland Eilanden leefden geen natuurlijke vijanden van schapen. Deze dienden dan ook slechts bij elkaar gehouden te worden , gevrijwaard voor van de rotsen vallen en beschermd tegen diefstal. Ook hielden de schrandere hondjes de schapen uit de akkertjes van de boeren.

De boeren gaven de voorkeur aan kleine hondjes , eenvoudig omdat deze goedkoper in onderhoud waren. De meeste Shelties van rond 1910 waren dan ook zo'n 30 cm hoog.Zelfs in de oudste schriftelijke beschrijvingen wordt slechts gegist naar hun oorsprong.Waarschijnlijk is, dat de Hooglandse Collie, de Yakki, kleine keeshonden, en zelfs een de Eilanden bezoekende Cavalier King Charles hun mederwerking aan het tot stand komen van de Sheltie hebben verleend.

Geleidelijk aan ontstond de behoefte aan meer eenheid in type, met behoud van het gewenste karakter. Hiervoor maakte men gebruik van de toenmalige Schotse Herdershond, van het oude type en kleiner dan de hedendaagse Collie , maar toch al gauw een 20 cm groter dan de Sheltie.Tot op dit moment vinden we deze hoogteverschillen bij de Sheltie terug.

De Sheltie is een intelligent, opgewekt, betrouwbaar hondje, gevoelig van aard en gereserveerd ten opzichte van vreemden. Het bewaken van huis en haard ligt hem nog steeds na aan het hart, waarbij hij zijn gebrek aan grote nogal eens tracht te compenseren door luidruchtig alarm te slaan.


 De Sheltie komt het meest tot zijn recht als kameraad van zijn baas, alleen of in kleine groepjes. De enorme "will to please"maakt van hem een ideaal hondje voor behendigheid, obedience en dergelijke, die bij wedstrijden uitstekend presteert.Een Sheltie heeft behoefte aan veel en nauw contact met zijn mensen en is ongeschikt als kennelhond.

De Shetland Sheepdog, uw Sheltie, is een fijne hond .Hij wil niks liever dan u zijn hele leven trouw zijn en liefhebben.Toon u die liefde waardig door hem de verzorging te geven waarop hij recht heeft. Hij is volkomen van u afhankelijk, in gezondheid en ziekte maar in tijden van ziekte nog meer dan anders.